9870 Machelen

Machelen is een deelgemeente van de Oost-Vlaamse gemeente Zulte.​
Het dorp is onafscheidelijk verbonden met de rivier De Leie, vandaar dat het ook “Machelen-aan-de-Leie” genoemd wordt.

In Machelen spreekt men uiteraard zijn eigen dialect: het “Moals” (klik en proef…).
De naam betekent: “Het machtige dorp” (klik en lees de geschiedenis, met dank aan de website van de gemeente Zulte)

Het dorpscentrum is vrij origineel gebleven, mede omdat het op enige afstand gelegen is van de autoweg Gent-Kortrijk (was ooit de “E3”). De jongste jaren heeft het weliswaar een facelift gekregen, die het imago van “aloud boerendorp” afwerpt en vervangt door “landelijk toeristisch”.

​Er zijn een aantal bekende figuren die er het leven kleurden. De beroemdste zijn ongetwijfeld beeldend kunstenaar Roger Raveel (een originele Machelaar) en de schrijver Gerard Reve (uit Nederland). Ook kunstschilder Roger De Backer werkte hier. En ongetwijfeld herinneren wielerliefhebbers zich Frans De Mulder, voormalig wielerkampioen van België en winnaar van de Ronde van Spanje.

Bij een bezoek aan Machelen, kan je uitkijken naar een aantal bezienswaardigheden: de kerk (met specifieke bol op de toren), het Roger Raveelmuseum, de “Muur der Verbeelding” van Raveel, de pittoreske dorpskern met “Hostens Molen”, de oude groene Leiearm “Machelen Put”. Je kunt ook kiezen voor heel landelijke wandelingen en stilleven in bijvoorbeeld de Leihoek, de spoorwegberm vanaf de voormalige “Statie”, de “Bossen” of de Tuttegem.

Een aparte plaats verdient het “Frans kerkhof”. Dit is een militaire begraafplaats, één van de slechts twee Franse nationale begraafplaatsen van gesneuvelden in Vlaanderen. Tijdens de gevechten in WO1 vielen honderden Franse en Noord-Afrikaanse soldaten aan de boorden van de Leie. Elk jaar worden ze met de passende eer herdacht.​

Machelen Put, waar misschien wel ooit alle leven van het dorp begon:
(klik op de foto en ga geruisloos van oud naar nieuw…, met dank aan Didier Verleysen)
Kerk